Hopp til innhold

Flåm til Myrdal

Flåmsbana byr på det meste: Fra vakkert fjordlandskap nede ved havet til vilt fjellandskap med snødekte topper. Gjennom frodig kulturmark og historiske tradisjoner helt tilbake til hedensk tid.

På den 20 kilometer lange togturen kommer du til å oppleve noe av det villeste, vakreste og mest storslåtte av norsk natur. På høyfjellsstasjonen Myrdal, 866 meter over havet, møtes Flåmsbana og Bergensbanen for videre togkorrespondanse mot Oslo og Bergen.

Gjennom den eventyrlige Flåmsdalen

Toget forlater den blå fjordarmen Aurlandsfjorden og det milde og frodige kystklimaet. Etter tre kilometer ser du den tjærebrune Flåm stavkirke fra 1667 som ligger vakkert til i fjellsiden. På gården ved siden av kirken står en høy bautastein til minne om dikteren Per Sivle, som ble født på denne gården. Deretter følger den imponerende Rjoandefossen som kaster seg 140 meter loddrett nedover fjellsiden.

Flåmsbana krysser dalen og elven tre ganger på turen fra Flåm til Myrdal. I stedet for å bygge broer valgte ingeniørene å føre elven i tunneler under jernbanelinjen. På Berekvam stasjon er det et kryssingsspor, der tog i hver sin retning kan passere hverandre, med imponerende utsyn mot ville fjellsider og bekker som styrter ned mot elva langt nede i det trange, dype elvegjelet.

Ved Blomheller ser du tydelige bevis på at Flåmsdalen ikke bare er idyll og vakkert landskap. Spor i fjellsidene etter snøskred og steinsprang viser at naturkreftene ikke er til å spøke med. Et nytt innslag er den moderne fjellstølen for geiter på stølsvollen i Kårdal. De 150 geitene er et populært fotomotiv. Landskapet rundt stølen har et vell av vakker natur, som en sjelden finner maken til. Grønne enger langs elvebredden, lier med fin bjørkeskog og snødekte fjelltopper i bakgrunnen.

Idet toget kommer ut av den lengste tunnelen på Flåmsbana – den 1320 meter lange Nåli-tunnelen – åpenbarer det seg en eventyrlig utsikt til den videre jernbanen i fire avsatser opp mot Myrdal stasjon. Du kan også se den gamle transportruten som slynger seg oppover det bratte Myrdalsberget med 21 hårnålssvinger. Toget tar et opphold ved den kjente Kjosfossen. Ingen andre steder kan jernbaneturister nyte synet av et så imponerende fossefall.

Toget kjører deretter inn i vendetunnelen som svinger 180 grader inne i fjellet. Gjennom en åpning som er hugget ut i fjellveggen, har du panoramautsikt over det ville Kårdalspartiet, med elven som et bånd av sølv nederst i dalbunnen. På den andre siden reiser den bratte Bergvegen seg med jernbanesporet innfelt på en smal hylle i fjellsiden. Toget passerer Reinungavatnet, en glitrende perle av et fjellvann og kilden til Kjosfossen. Ved Vatnahalsen får du den siste dramatiske utsikten over fjell og vidde. Det tradisjonsrike Vatnahalsen Høyfjellshotell ligger like ved stasjonen, og er et godt utgangspunkt for fotturer, sykkeltur på Rallarvegen og turer i det nydelige skiterrenget om vinteren.

På høyfjellsstasjonen Myrdal, 866 meter over havet, møtes Flåmsbana og Bergensbanen for videre korrespondanse mot Oslo og Bergen.